Hallux-valgus

Bij een hallux valgus draait de grote teen naar de tweede teen toe en kan er zelfs onder of boven komen te staan. De druk van de grote teen kan de tweede teen van zijn plaats duwen. Soms kan hij de derde teen zelfs overlappen. Aan de zijkant van het grote teengewricht kan een knobbel ontstaan, dit wordt ook wel bunion of exostose genoemd. De huid die hier overheen zit kan rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen is pijnlijk en kan steeds pijnlijker worden, soms is zelfs lopen zonder schoenen pijnlijk. Bij ernstige hallux valgus kan de voet ook gevoelig zijn in rust. Een röntgenfoto of echo is voor het vaststellen van hallux valgus niet nodig. De eerste behandeling van hallux valgus is meestal conservatief (zonder operatie).

Over de oorzaak van hallux valgus is nog weinig bekend. Echter zijn er een aantal factoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan hiervan. Aanleg speelt vaak een grote rol bij het ontstaan, dit geldt ook voor het schoeisel. Tevens is er kans op het ontstaan van een hallux valgus bij reumatische artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen de middenvoetsbeentjes- en/of teenkootjes en bij te veel of te weinig bewegelijkheid in het gewricht tussen de grote teen en de middenvoet.

Als uw voet pijnlijk is, loopt u anders dan normaal om de pijn te ontzien. U steunt bijvoorbeeld minder op uw voet of u wikkelt uw voet anders af. Daardoor kunt u ook andere voet- of lichamelijke klachten krijgen.

Het behandelen van een hallux valgus vanuit onze podotherapeuten is gericht op pijnvermindering. Wij zullen op zoek gaan naar een gepaste oplossing en zullen altijd met u overleggen of u zich hierin kunt vinden. Alle mogelijke oplossingen zullen geen correctie in het teengewricht creëren, echter kunnen wij in samenwerking met u de voetstand- en het teengewricht wel ontlasten. Het gebruik van nachtspalken en tape om de teen in de juiste positie te brengen geeft meestal geen blijvende verbetering en heeft daarom niet de voorkeur van onze podotherapeuten.

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.