Buitenzijde

 • Artrose BSG

  Op lange termijn kan een standsverandering zorgen voor slijtage van het kraakbeen in uw enkel. Dit wordt artrose van het bovenste spronggewricht (BSG) genoemd. Veelal zijn de klachten beperkte bewegingsmogelijkheden van de enkel, wat pijnklachten geeft bij afwikkelen van de voet en enkel.
 • Sinus tarsi syndroom

  Aan de buitenzijde van de enkel, onder het enkelbot, bevindt zich een holte die sinus tarsi wordt genoemd. Bij een afwijkende voetstand kunnen zenuwen die hier doorheen liggen geïrriteerd of zelfs ingeklemd raken. Deze irritatie wordt het sinus tarsi syndroom genoemd. Klachten zijn veelal aanwezig tijdens belasting en variëren tussen stekende, brandende pijn en een doof, tintelend of prikkelend gevoel aan de buitenzijde van de enkel.

 • Verzwikking enkel: enkelbanden

  Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Dit houdt de botstukken stevig bij elkaar en zorgt ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt of ontstaat er een (gedeeltelijk) scheur(tje). Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe. We spreken dan van een inversie trauma.
 • Spierklachten

  Rondom de enkel lopen spieren ter stabilisatie van het enkel gewricht. Aan de buitenzijde van de enkel lopen de pezen van de Mm. Peroneï. Bij standsafwijkingen van de voet kan er een vergrote trekkracht/spanning komen te staan op deze pezen. Dit kan op den duur irritatie geven aan de pezen, met als gevolg overbelastingsklachten van de pezen/spieren.
 • Tailor’s bunion

  Een Tailor’s bunion is een uitstulping aan de buitenzijde van het kleine teengewricht. Vaak wordt dit veroorzaakt door een standsafwijking van het vijfde middenvoetsbeentje, maar soms kan extra botaanmaak de boosdoener zijn. Door de uitstulping is er vaak wrijving en druk in de schoen wat zorgt voor roodheid, verdikking, irritatie en pijnklachten.

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.