Wat is podotherapie?

Podotherapie is een paramedisch beroep. Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkende voetstand of afwijkend functioneren van de voeten. Het doel van de behandeling kan zijn het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat. Bij een bepaalde therapie kan gedacht worden aan podotherapeutische zolen, ortheses en kleine schoenaanpassingen. In sommige gevallen kan voldaan worden met een advies.
Indien er sprake is van een pathologie, kan de behandeling van huid en nagels ook onder de taken van een podotherapeut vallen.

De podotherapeut is het enige beroep in de voetengezondheidzorg dat recht heeft op een opleidingstitel. Dit is geregeld in de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) artikel 34. De podotherapeut mag die titel voeren nadat hij/zij met succes de HBO-opleiding Podotherapie heeft doorlopen. Deze opleiding heeft een studiebelasting van minimaal 7000 uur.

De kwaliteit van de beroepsuitoefening wordt op private basis - door de beroepsgroep zelf, en niet door de overheid - bewaakt. Hiervoor is een visitatieproces ingericht. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) werkt met een groot aantal beroepen, die eveneens onder de wet BIG vallen, samen in het Kwaliteitsregister Paramedici. Deze organisatie toetst onafhankelijk van de NVvP of de beroepsbeoefenaar voldoet aan de criteria voor registratie. Daarnaast heeft de NVvP een beroepscode opgesteld en is de NVvP aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Paramedici Eerstelijn.

De podotherapeuten van Foot-vision podotherapie zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister voor paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.