Voetzorg Diabetes Mellitus

Hoe is voetzorg voor mensen met diabetes mellitus geregeld qua behandeling, vergoeding en de samenwerking tussen podotherapeut en medisch pedicure? Op deze pagina geven wij informatie zodat u precies weet wat u kunt verwachten voor, tijdens en na uw voetbehandeling en welke kosten dit mogelijk met zich meebrengt. 

U komt bij de podotherapeut via een verwijzing

U bent voor diabetes mellitus onder behandeling bij een huisarts, internist of specialist ouderengeneeskunde. Zij doen een voetscreening en stellen het risico dat u heeft op voetproblemen vast. Dit wordt de Sims classificatie genoemd, een getal van 0 t/m 3. Als u een verhoogde Sims classificatie heeft (1 of hoger), wordt u door de arts, specialist, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige naar een podotherapeut bij u in de buurt verwezen. 

Voetonderzoek en vaststelling zorgprofiel

De podotherapeut zal uw voeten en schoenen uitgebreid onderzoeken en daarbij extra goed kijken naar drukplekken aan uw voeten. Ook stelt de podotherapeut uw zorgprofiel vast. 

Vaststellen van uw persoonlijke behandelplan

Nadat het zorgprofiel is vastgesteld stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Dit behandelplan is vooral gericht op het verminderen van drukplekken aan uw voeten. Het doel van de behandeling is het voorkomen van wonden die uiteindelijk kunnen zorgen voor amputatie van tenen, voeten of (onder)benen. 

In uw behandelplan kunt u onder andere de volgende informatie vinden:

  • Uw Sims classificatie en zorgprofiel
  • Het aantal behandelingen door de podotherapeut en medisch pedicure
  • Advies over uw schoenen en wat u kunt doen om wonden aan uw voeten te voorkomen
  • Informatie over verzekerde (medisch noodzakelijke) voetzorg
  • Of u een medische noodzaak heeft om aan huis behandeld te worden
  • Informatie over aanvullende (cosmetische) voetzorg

Vergoeding van uw voetzorg

Alle medisch noodzakelijke voetzorg die nodig is om problemen aan uw voeten te voorkomen wordt betaald uit de basisverzekering. Dit geldt voor de voetzorg door de podotherapeut en door de medisch pedicure. Het eigen risico is niet van toepassing op deze voetzorg.

Op basis van uw zorgprofiel declareert de podotherapeut een gemiddeld tarief bij de zorgverzekeraar. Dit gemiddelde tarief wordt gebruikt om u de zorg te geven die nodig is om bij u voetproblemen te voorkomen. Doordat de vergoeding op deze manier geregeld is, kunnen alle mensen met diabetes mellitus de voetzorg krijgen die nodig is, afgestemd op hun persoonlijke risicoprofiel. 

Podotherapeutische hulpmiddelen vallen niet onder de vergoeding uit de basisverzekering voor geneeskundige voetzorg. De kosten voor deze hulpmiddelen kunnen in veel gevallen gedeclareerd worden via de aanvullende verzekering. Dit is te lezen in de polis van de aanvullende zorgverzekering.

Samenwerking podotherapeut en medisch pedicure

Uw podotherapeut heeft samenwerkingsafspraken gemaakt met medisch pedicures. Vaak zal dit uw eigen medisch pedicure zijn, maar het is ook mogelijk dat u behandeld wordt door een andere pedicure* of door de podotherapeut. In uw persoonlijke behandelplan staat de medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure beschreven. Deze zorg wordt door de medisch pedicure bij de podotherapeut in rekening gebracht. Hiervan ontvang u nooit een rekening.

De medisch pedicure mag alleen een extra bedrag bij u in rekening brengen wanneer u met elkaar afspreekt dat u ook aanvullende (cosmetische) zorg wenst. Bijvoorbeeld het knippen van gezonde nagels, het cosmetisch afwerken van de nagels of het masseren en insmeren van uw voeten. Een extra bedrag geldt ook als u er zelf voor kiest om de medisch pedicure aan huis te laten komen, zonder dat hier een indicatie voor is.

*Voetzorg bij mensen met diabetes mellitus mag geleverd worden door medisch pedicures en pedicures met het certificaat 'voetverzorging bij diabetespatiënten'. 

Foot-vision podotherapie heeft samenwerkingsovereenkomsten gesloten met verschillende pedicures. Voor een actueel overzicht klik hier.

Voor verdere vragen informeer bij uw podotherapeut.

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.