Nieuws

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen van wandelschoenen? Moet ik een lage of een (half)hoge wandelschoen aanschaffen? Voor welk merk wandelschoen moet ik kijken?  In deze blog leggen we het een en ander uit over wandelschoenen.

Type wandelschoen
Er bestaan vier type wandelschoenen: type A, B, C en D.  Het kan voorkomen dat u in de winkel staat en een ‘’hybride’’ tegenkomt zoals type A/B.  Dan voldoet de schoen niet volledig aan de kenmerken en functies van één type en wordt deze geclassificeerd onder meerdere types.

  • Type A: Een lage wandelschoen te gebruiken voor wandelingen over vlak of licht heuvelachtig terrein. Deze schoen is ook geschikt voor boswandelingen.  
  • Type B: Een halfhoge wandelschoen te gebruiken voor trekkingen in vlak of licht heuvelachtig terrein of wandelingen in bergachtig gebied. Doordat deze schoen halfhoog is krijgen ook de enkels meer bescherming en steun.
  • Type C: Deze halfhoge schoen heeft een stuggere zool dan een schoen type A of B en is daarmee uitermate geschikt voor ruiger terrein.  Deze robuuste schoen is ideaal voor trekkingen in hoge bergen.
  • Type D: De zolen van deze schoenen zijn zo stug dat ‘’normaal’’ wandelen eigenlijk niet mogelijk is. Halfhoge type D schoenen worden voornamelijk gebruikt om mee te klimmen in hooggebergtes. Het is mogelijk om stijgijzers onder deze schoenen te bevestigen.

Welk type schoen u kiest is dus afhankelijk van de activiteit die u gaat ondernemen. In Nederland wordt voornamelijk schoentype A en B gedragen. Ook de persoonlijke behoefte speelt een rol in schoenkeuze. Regelmatig wordt een type B schoen gekozen, terwijl er alleen noodzaak is voor een type A schoen, omdat deze meer steun en bescherming geeft aan de enkels. 
Deze blog zal zich voornamelijk richten op algemene informatie en wandelschoen type A en B.

Sportschoen of sneaker in plaats van wandelschoen
Tijdens ons spreekuur vertellen veel mensen dat zij op sportschoenen of sneakers wandelen. Ook al kan een stevige sportschoen of sneaker lekker lopen, het is toch niet ideaal om daar lange wandelingen op te maken. Hoe zit dat nou?

Een schoen wordt altijd ontwikkeld voor één type sport/belasting. De fabrikant houdt namelijk rekening met de benodigde eisen van het gebruik van de schoen. Hierbij kunt u denken aan het gewicht, de geboden bescherming, de soepelheid of juist stevigheid, de loopzool en zelfs het profiel van een schoen. Met een wandelschoen zult u bijvoorbeeld niet zo snel rennen als met een hardloopschoen. Ook tennissen met voetbalschoenen zal niet makkelijk gaan.

Gaat u toch wandelen op een andere schoen dan een wandelschoen zult u merken dat u de stevigheid en de bescherming van de wandelschoen mist. Ook zullen de schoenen relatief sneller slijten doordat de loopzool niet gemaakt is op de belasting van het wandelen.
Een betere schoenenzaak zal niet alleen rekening houden met het type sport maar ook met de omstandigheden waarin u deze sport uitvoert. Hierbij kunt u denken aan de ondergrond of aan de weersomstandigheden.

Gore-tex® of leer
Wandelschoenen zijn doorgaans gemaakt uit Gore-tex® of leer. Afhankelijk van waar u gaat wandelen en wat uw persoonlijke behoeften zijn maakt u een keuze uit welk materiaal de schoen gemaakt is.

Gore-tex® is waterdicht. Wandelt u veel in natte of koude weersomstandigheden, dan zal een Gore-tex® schoen uw voeten beter beschermen. Houd er rekening mee wanneer u veel in vochtige weersomstandigheden loopt, het slim kan zijn om een hoge wandelschoen te kiezen, zodat vocht minder snel naar binnen zal komen door bijvoorbeeld spatten of een regenbui. Doordat Gore-tex® afsluit tegen vocht, zullen uw voeten relatief warmer blijven. Dit betekent ook dat transpiratie lastiger naar buiten kan.

Een lederen schoen ademt meer. Hierdoor zult u minder snel transpirerende voeten krijgen. Wanneer u vooral wandelt in droge, warme omstandigheden voldoet een lederen schoen. Lederen schoenen worden vaak behandeld met spray of wax om deze waterafstotend te maken. Dit proces zult u regelmatig moeten herhalen. Ook een behandelde lederen schoen is niet waterdicht!

Loopzool
Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de loopzool van een wandelschoen dik is en een flink profiel heeft.
Het profiel zorgt ervoor dat u niet uitglijdt wanneer u op een modderig pad loopt, op een gladde natte weg of in de sneeuw. Doordat de loopzool zo dik is, is de loopzool slijtvaster. Hoe lang de loopzool mee gaat is afhankelijk van het aantal gelopen kilometers en het loopgedrag.
U kunt zelf geen levensverlengend onderhoud plegen aan de loopzolen. Mits de rest van de schoen nog voldoende stevig is, kunt u de loopzool wel bij de schoenmaker deels laten vernieuwen zodat u langer plezier heeft van uw schoenen. Wist u dat uw loopgedrag af te zien is aan het slijtagepatroon van de loopzool?

Schoenen vervangen
Zoals eerder beschreven kan bij slijtage van de loopzool een deel van de loopzool worden vervangen als oplapmiddel. Wanneer het binnenwerk van de schoenen slijt of de schoenen niet meer stevig zijn is het tijd om de gehele schoenen te vervangen. Het is beter om wandelschoenen iets te vroeg te vervangen dan er iets te lang mee te lopen. Zo voorkomt u dat u klachten krijgt als gevolg van verminderde steun en stevigheid van de schoenen.
Gaat u nieuwe schoenen kopen? Test de schoenen uitgebreid in de winkel. De schoenen moeten meteen comfortabel aanvoelen. Ons advies is om aan het einde van de dag schoenen te kopen vanwege het opzetten van de voeten. Laat u adviseren welke schoen/leest bij u past bij de betere schoenenzaak gespecialiseerd in wandelschoenen.  

Wandelen en podotherapie
Als podotherapeut zien wij veel wandelaars. Soms met klachten, maar ook veel preventieve consulten. In wandelschoenen kunt u podotherapeutische zolen gebruiken. Wandelt u veel? Dan is het verstandig om een preventieve voetscreening aan te vragen om klachten te voorkomen. Wij kijken onder andere naar de stand van uw voeten, maar ook de stand van uw knieën, heupen en rug, uw looppatroon en het slijtagepatroon van uw schoenen.

 

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.