Voetzorg bij preventie voetulcera

Hoe is voetzorg voor mensen met een verhoogd risico op voetwonden geregeld qua behandeling, vergoeding en de samenwerking tussen podotherapeut en medisch pedicure? Op deze pagina geven wij informatie zodat u precies weet wat u kunt verwachten voor, tijdens en na uw voetbehandeling en welke kosten dit mogelijk met zich meebrengt. 

U komt bij de podotherapeut via een verwijzing

U bent voor uw aandoening onder behandeling bij uw specialist. Zij of diens verpleegkundige doen een voetscreening en stellen het risico dat u heeft op voetproblemen vast. Dit wordt Risicoclassificatie genoemd, een getal van 0 t/m 3. Als u een verhoogd Risicoclassificatie heeft (1 of hoger), wordt u door de specialist of verpleegkundige naar een podotherapeut bij u in de buurt verwezen. 

Voetonderzoek en vaststelling zorgpakket met profiel

De podotherapeut zal uw voeten en schoenen uitgebreid onderzoeken en daarbij extra goed kijken naar drukplekken aan uw voeten. Ook stelt de podotherapeut uw zorgpakket met profiel vast. 

Vaststellen van uw persoonlijke behandelplan

Nadat het zorgpakket met profiel is vastgesteld, stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Dit behandelplan is vooral gericht op het verminderen van drukplekken aan uw voeten. Het doel van de behandeling is het voorkomen van wonden die uiteindelijk kunnen zorgen voor amputatie van tenen, voeten of (onder)benen. 

In uw behandelplan kunt u onder andere de volgende informatie vinden:

  • Uw Risicoclassificatie en zorgpakket met profiel
  • Het aantal behandelingen door de podotherapeut en medisch pedicure
  • Advies over uw schoenen en wat u kunt doen om wonden aan uw voeten te voorkomen
  • Informatie over verzekerde (medisch noodzakelijke) voetzorg
  • Of u een medische noodzaak heeft om aan huis behandeld te worden
  • Informatie over aanvullende (cosmetische) voetzorg

Vergoeding van uw voetzorg

Alle medisch noodzakelijke voetzorg die nodig is om problemen aan uw voeten te voorkomen wordt betaald uit de basisverzekering. Dit geldt voor de voetzorg door de podotherapeut en door de medisch pedicure. Het eigen risico is niet van toepassing op deze voetzorg.

Op basis van uw zorgpakket met profiel declareert de podotherapeut een gemiddeld tarief bij de zorgverzekeraar. Dit gemiddelde tarief wordt gebruikt om u de zorg te geven die nodig is om bij u voetproblemen te voorkomen. Doordat de vergoeding op deze manier geregeld is, kunnen alle mensen met een verhoogd risico op voetwonden de medische voetzorg krijgen die nodig is, afgestemd op hun persoonlijke risico. 

Podotherapeutische hulpmiddelen vallen niet onder de vergoeding uit de basisverzekering voor geneeskundige voetzorg. De kosten voor deze hulpmiddelen kunnen in veel gevallen gedeclareerd worden via de aanvullende verzekering. Dit is te lezen in de polis van de aanvullende zorgverzekering.

Samenwerking podotherapeut en medisch pedicure

Uw podotherapeut heeft samenwerkingsafspraken gemaakt met medisch pedicures. Vaak zal dit uw eigen medisch pedicure zijn, maar het is ook mogelijk dat u behandeld wordt door een andere pedicure* of door de podotherapeut. In uw persoonlijke behandelplan staat de medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure beschreven. Deze zorg wordt door de medisch pedicure bij de podotherapeut in rekening gebracht. Hiervan ontvang u nooit een rekening.

De medisch pedicure mag alleen een extra bedrag bij u in rekening brengen wanneer u met elkaar afspreekt dat u ook aanvullende (cosmetische) zorg wenst. Bijvoorbeeld het knippen van gezonde nagels, het cosmetisch afwerken van de nagels of het masseren en insmeren van uw voeten. Een extra bedrag geldt ook als u er zelf voor kiest om de medisch pedicure aan huis te laten komen, zonder dat hier een indicatie voor is.

*Voetzorg bij mensen met diabetes mellitus mag geleverd worden door medisch pedicures en pedicures met het certificaat 'voetverzorging bij diabetespatiënten'. Voetzorg bij mensen met reuma mag geleverd worden door medisch pedicures en pedicures met het certificaat 'voetverzorging bij reumapatiënten 

Foot-vision podotherapie heeft samenwerkingsovereenkomsten gesloten met verschillende pedicures. Voor een actueel overzicht klik hier.

Voor verdere vragen informeer bij uw podotherapeut.

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.