Nieuws

Blog - Hormonen en podotherapie

Voeten veranderen gedurende het leven. Buiten de normale ontwikkeling zoals het groeien van de voeten en door veroudering, spelen ook hormonen een rol

Puberteit
De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten. Doordat de voeten zo vochtig zijn bestaat een verhoogde kans op voetschimmel en ingegroeide nagels. Daarnaast is de bijkomende geur ook vaak vervelend.
Wat kunt u doen tegen transpirerende voeten? Gebruik talkpoeder op de voeten en in de schoenen om vocht op te nemen. Laat schoenen buiten luchten om de geur uit de schoenen te krijgen. Controleer het materiaal waar schoenen en sokken van zijn gemaakt; vermijd kunststof en kies bij voorkeur voor natuurlijke materialen zoals katoen, wol en leer. In de meeste gevallen verdwijnt het overmatig transpireren van de voeten vanzelf.
 

Zwangerschap
Tijdens een zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Door de gewichtstoename komt er ook meer gewicht op de voeten van de aanstaande moeder te rusten, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ook de hormoonhuishouding verandert. Hierdoor kunnen spieren en banden om gewrichten tijdelijk verslappen. Mede daardoor bent u gevoeliger voor overbelasting; uw spieren moeten harder werken dan voorheen. Dit kan zich onder andere uiten in heup-, knie-, enkel- of voet-klachten. Veel vrouwen merken dat hun voeten groeien tijdens de zwangerschap. Doordat de bandjes slapper zijn, zakt de voet meer door en wordt deze langer. Mogelijk zult u een andere schoenmaat moeten kopen. Uw voeten ‘’krimpen’’ na de zwangerschap niet terug naar de oude maat.
Hoewel veel kwaaltjes vaak na de zwangerschap vanzelf verdwijnen (denk aan gezwollen enkels), blijven helaas ook veel klachten bestaan na de zwangerschap doordat de voeten zijn veranderd. Heeft u klachten tijdens of na een zwangerschap? Dan adviseren wij altijd om contact op te nemen.
 

Menopauze
Dankzij de verandering in hormonen ontstaan tijdens en na de overgang allerlei vervelende klachten. Het meest bekend zijn klachten zoals opvliegers, slecht slapen en stemmingswisselingen. Wist u dat ook gewrichtspijnen kunnen ontstaan door de menopauze en dat na de menopauze vaak meer vocht rondom de enkels te vinden is? Ook worden spieren en pezen minder elastisch door de hormoonwisseling. Dit betekent in de praktijk dat de belastbaarheid van het lichaam afneemt. Om klachten te voorkomen is het verstandig om voor het ontstaan van klachten aan het onderlichaam een podotherapeut hierover advies te laten geven.

 

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.