Nieuws

Voeten en diabetes mellitus

Wat doet diabetes mellitus met uw voeten?
Door afwijkende suikerwaardes kunnen onder andere de zenuwen in uw voeten beschadigen. Beschadigde zenuwen kunnen verkeerde signalen afgeven (zo is het mogelijk dat de zenuwen geen signaal afgeven wanneer er wel een fysieke reden voor is). Bijvoorbeeld: u heeft nieuwe schoenen gekocht en loopt als gevolg hierdoor een blaar op. Dit voelt u niet waardoor de blaar een wond wordt. Ook het omgekeerde kan voorkomen; de zenuwen geven juist wel signalen door terwijl hier geen fysieke reden voor is. U ervaart bijvoorbeeld een kriebelend/tintelend gevoel in de voeten zonder fysieke aanleiding. Het niet goed functioneren van zenuwen heet neuropathie.

Hoe voorkom ik zenuwschade?
Het is niet altijd mogelijk om zenuwschade te voorkomen. Een belangrijke factor is stabiele en goede suikerwaardes. Heeft u diabetes mellitus? Dan zullen er regelmatig consulten worden ingepland om uw suikerwaardes te laten controleren bij uw huisarts, praktijkondersteuner huisarts, internist of diabetesverpleegkundige. Er wordt niet alleen met medicatie gewerkt. Soms wordt het advies gegeven om uw leefstijl aan te passen. Om uw suikerwaardes optimaal te houden kunt u bijvoorbeeld worden doorverwezen naar een diëtist.

Risicovoet
Wanneer uw behandelaar vermoedt dat uw voeten meer risico lopen, wordt u naar een podotherapeut verwezen. De podotherapeut zal uw schoenen en voeten bekijken. Daarnaast zal de podotherapeut de doorbloeding van en naar uw voeten en het gevoel in uw voeten controleren en wordt er een risicobeoordeling gemaakt. Ook worden er preventieve adviezen gegeven en waar nodig een hulpmiddel aangemeten. Afhankelijk van de risicobeoordeling wordt een traject voor preventieve voetzorg opgezet.

Dit kunt u zelf doen om uw voeten te beschermen
Omdat diabetes mellitus een echte sluipende ziekte is, kan de staat van uw voeten tussen controles door veranderen. Ook als u geen risicovoet heeft, maar wel diabetes mellitus, is het belangrijk om de onderstaande preventieve controles zelf uit te voeren.

  • Controleer dagelijks uw voeten. Het is handig om een spiegel te gebruiken zodat u de onderkant van de voeten goed kunt zien. Heeft u problemen met uw zicht? Vraag om hulp bij de dagelijkse voetinspectie.
  • Loop niet op blote voeten.
  • Laat eelt en likdoorns altijd verwijderen door een medisch pedicure of pedicure met aantekening diabetische voet.
  • Draag naadloze sokken. Panty’s kunt u eventueel binnenstebuiten dragen zodat de naden niet op de voet drukken.
  • Schoenen mogen aan de binnenzijde geen voelbare naden, stiksels of oneffenheden hebben. Controleer altijd of er geen steentjes in de schoen zitten voor het aantrekken.
  • Heeft u een wondje aan de voeten? Ontsmet dit één maal per dag bij voorkeur met betadinedruppels/jodium of anders met sterilon. Wanneer het wondje binnen 3-5 dagen niet genezen is, laat dit dat controleren door uw huisarts of podotherapeut.

 

Gratis voetcheck

Gratis voetcheck Combinatie podotherapeut en fysiotherapeut Twijfelt u of wij iets voor u...

Blog - Hormonen en podotherapie

Puberteit De meest voorkomende klacht, getriggerd door hormonen bij pubers, zijn zweetvoeten....

Blog - Beenlengteverschil

Heeft u het gevoel dat u scheef staat? Dat u niet helemaal in balans staat? Ziet u dat u geen...

Blog - Wandelschoenen

Podotherapeuten krijgen vaak vragen over wandelschoenen; waar moet ik op letten bij het kopen...

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.